Plegt-Vos bouwt aardschokbestendig in Bedum

Plegt-Vos bouwt aardschokbestendig in Bedum

Het bedrijf Waddenland uit Lauwersoog heeft met het innovatieve Donut System een oplossing gevonden voor gebouwen die in aardschokgebieden liggen. De flexibele fundering vangt schokken op en kan daarmee schade aan woningen voorkomen. De innovatie wordt momenteel door bouwbedrijf Plegt-Vos Noord toegepast bij een eerste nieuwbouwproject in Bedum. De flexibele fundering kan ook toegepast worden bij bestaande woningen.

Bekijk hier beelden van de woningen in Bedum

Gedegen oplossing 

Het gerenommeerde ingenieursbureau Goudstikker - de Vries heeft het Donut System tot op detail doorgerekend en verwacht positieve testresultaten in de praktijk. Begin april is in Bedum daarom gestart met de bouw van de eerste woningen die zijn voorzien van het Donut System. Deze woningen kunnen schokken opvangen tot 5.0 op de Schaal van Richter. De woningen worden onderdeel van het NAM/TNO meetnetwerk zodat er ook praktijkmetingen komen over de exacte aardschokbestendigheid. Het Donut System kan op veel belangstelling rekenen van diverse partijen in het aardschokgebied, zowel van overheidsinstellingen, de NAM als van inwoners uit het gebied. 

Jarenlange expertise bodem en bouwconstructies

Het Donut System is bedacht door Pieter de Bruin van Waddenland. Waddenland werkt al meer dan dertig jaar aan innovatieve manieren om woningen te verduurzamen. Een goed evenwicht tussen mens en natuur is hierbij het belangrijkste uitgangspunt. De flexibele fundering is ontwikkeld op basis van de jarenlange ervaring van Pieter de Bruin met het werken in de bodem en het maken van duurzame woonconstructies. Twee jaar geleden heeft hij samenwerking gezocht met bouwpartner Plegt-Vos. Samen hebben zij het product zo ver doorontwikkeld en getest dat het nu op grotere schaal kan worden toegepast.

Wat is het Donut System?

Een normale fundering is star. Het Donut System kenmerkt zich echter door flexibiliteit, zowel verticaal als horizontaal en is verwerkt in de fundering. Het vangt de schokken op en dempt deze. Het gebouw beweegt daardoor minder mee met de schokken.

Voor bestaande bouw en nieuwbouw

Het Donut System is toe te passen voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Bij bestaande bouw kan er van buitenaf gewerkt worden, zodat bewoners nagenoeg geen overlast hebben en dus gewoon in hun woning kunnen blijven. Bij nieuwbouw wordt de totale constructie van de woning aardschokbestendig gemaakt. Dat wil zeggen dat het Donut System wordt toegepast en dat daarnaast de hele woning wordt ontworpen op het opvangen van krachten ten gevolge van een aardschok.

Voor verschillende zwaartes van aardschokken

Het Donut System kan verschillende zwaartes van aardschokken opvangen, afhankelijk van de zwaarte van de uitvoering. De zwaarste aardschokken in Groningen blijven tot op heden onder de 4.0 op de Schaal van Richter.

Veiligheid en maatschappelijk belang

Het Donut System is een structurele oplossing. Voor de bewoners in het gebied betekent het dat ze veiliger kunnen wonen, werken en leven. Verdere schade aan gebouwen en woningen kan worden voorkomen. Dit heeft ook een gunstig effect op de waarde van woningen en andere gebouwen. Het betere woon-, werk- en leefklimaat werkt positief door op de regionale woningmarkt en regionale economie.  

Werkgelegenheid

De toepassing van het Donut System kan een impuls geven aan de werkgelegenheid in de noordelijke regio. Waddenland kan aan de slag om mensen te helpen met het herstellen en beschermen van hun woning of bedrijfspand. Waddenland is begaan met de regio en heeft de intentie om als noordelijke organisatie vooral samen te werken met andere noordelijke ondernemingen. Het is een oplossing voor en door de noordelijke regio.

Tags

Nieuwbouw Bestaande bouw Renovatie Woningbouw Projecten Innovatie Duurzaamheid Milieu Visie Conceptuele woningbouw

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vind je het interessant om op de hoogte gehouden te worden van de laatste ontwikkelingen bij Plegt-Vos die betrekking hebben op jouw interessegebieden? Vul dan hieronder jouw naam en e-mailadres in en wij zorgen voor de rest!