Bijzonder woonproject: jongeren naast opvang vluchtelingen

Bijzonder woonproject: jongeren naast opvang vluchtelingen

Afgelopen woensdag nam wethouder Kees Diepeveen een kijkje bij een bijzonder woonproject aan de Einsteindreef in de Utrechtse wijk Overvecht. Hier wordt de huisvesting van jongeren gecombineerd met de opvang van vluchtelingen. Plegt-Vos transformeert een deel van het leegstaande gebouw naar 35 woningen voor jongeren, met hulp van de jongeren zelf!

Uniek in Nederland

Het project is een initiatief van de gemeente Utrecht  en Socius Wonen. De gecombineerde woonvorm, met een mix van voorzieningen voor zowel asielzoekers, jongeren als wijkbewoners, is uniek in Nederland. De woningen komen beschikbaar voor jongeren uit de wijk Overvecht die graag iets betekenen voor de buurt en de vluchtelingen. Zij dragen bij aan een prettige leefomgeving door het organiseren van activiteiten en simpelweg door een goede buur voor wijkbewoners en mensen in de opvang te zijn. Het gaat dan vooral om raakvlakken als samen met de buren koken, eten, muziek, sport en natuurlijk om gezelligheid. Bekijk hier een korte reportage van RTV Utrecht over het project.

Wethouder Kees Diepeveen (Zorg en Maatschappelijke Ondersteuning)

Perspectief bieden

De huisvesting van de Utrechtse jongeren  naast de opvanglocatie maakt deel uit van een breed plan van de gemeente, samen met een aantal partners, om de opvang meerwaarde te geven aan de buurt. Dit plan is gericht op  de toekomstperspectieven van zowel jonge Overvechters als van de vluchtelingen.  

In het concept kunnen asielzoekers vanaf hun eerste dag in Utrecht activiteiten doen die zinvol zijn voor hun toekomst, zoals taallessen Nederlands en Engels, trainingen ondernemerschap en hulp bij het zoeken naar stage, opleiding of dagbesteding. Deze activiteiten zijn ook toegankelijk voor wijkbewoners in Overvecht.

Wethouder Kees Diepeveen (Zorg en Maatschappelijke Ondersteuning): “We willen zinvolle activiteiten bieden, zodat asielzoekers werken aan hun toekomst, ongeacht of die hier ligt of in het land van herkomst. Ook buurtbewoners kunnen meedoen en krijgen zo nieuwe kansen om te werken aan hun toekomst.”

Meeklussen voor huurkorting

In Plan Einstein is het mogelijk om, onder professionele begeleiding van de medewerkers van Plegt-Vos, mee te helpen tijdens de verbouwing. In ruil voor 48 uur meeklussen ontvangen de jongeren tien procent huurkorting op de kale huursom zolang men er woont. Met all-in huurprijzen vanaf 350 euro per maand kan dit voordeel al snel oplopen tot ruim 300 euro per jaar.

Tags

Transformatie Projecten Visie Huisvesting Statushouders MVO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vind je het interessant om op de hoogte gehouden te worden van de laatste ontwikkelingen bij Plegt-Vos die betrekking hebben op jouw interessegebieden? Vul dan hieronder jouw naam en e-mailadres in en wij zorgen voor de rest!