Circulair transformeren in de praktijk

Circulair transformeren in de praktijk

Plegt-Vos heeft de laatste jaren laten zien dat het transformeren van gebouwen bij uitstek kan vanuit een circulaire visie. Op deze wijze wordt op dit moment ook het voormalig kantoor van Portaal in Amersfoort getransformeerd tot woonruimte. Tijdens de transformatie ligt de nadruk op het hergebruik van materialen.

Circulair is niets nieuws
Al in 2010 experimenteerde Plegt-Vos met het demonteren en opnieuw inzetten van materialen in hetzelfde gebouw. Het voormalige Hogeschoolgebouw aan de Utrechtse Archimedeslaan werd omgebouwd tot een wooncomplex voor 400 studenten. Binnendeuren, gevelelementen, sanitair en keukens kregen er een tweede leven. 

Transformatie Portaal
Plegt-Vos merkt dat opdrachtgevers bij een uitvraag van transformatieprojecten tegenwoordig vragen naar expertise op het gebied van ‘circulair slopen’. Dat geldt ook voor Portaal. Een uitdrukkelijke eis van Portaal is dat zoveel mogelijk vrijkomend bouwmateriaal moet worden hergebruikt in het nieuwe wooncomplex of in een ander bouwproject. Lees hier meer over de transformatie. Plegt-Vos werd gevraagd door Portaal vanwege haar ervaring met ‘circulaire bouwprocessen'.Foto: Het kantoor van woningcorporatie Portaal aan de Hooglandseweg-Noord in Amersfoort.

Circulair = upcyclen
Een belangrijke succesfactor bij circulair transformeren is een nauwkeurig inventarisatie van materialen die één-op-één kunnen worden hergebruikt zonder waardeverlies. Voor het project in Amersfoort had Portaal zelf al een rapportage laten maken van materialen die mogelijk hergebruikt kunnen worden. Die zorgvuldige inventarisatie gebruikt Plegt-Vos nu om te bekijken wat straks kan worden hergebruikt. Daarbij is het streven om zo min mogelijk te downcyclen. Dus geen goede deuren doorzagen om er tafeltjes van te maken. Echt circulair transformeren doe je dan ook door te upcyclen. Dat is ook het streven bij Portaal: materiaal hergebruiken in een op z’n minst gelijkwaardige toepassing. 

Tags

Transformatie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vind je het interessant om op de hoogte gehouden te worden van de laatste ontwikkelingen bij Plegt-Vos die betrekking hebben op jouw interessegebieden? Vul dan hieronder jouw naam en e-mailadres in en wij zorgen voor de rest!