Haafkes / Plegt-Vos realiseert nieuwbouw Saxion in Enschede

Haafkes / Plegt-Vos realiseert nieuwbouw Saxion in Enschede

De bouwcombinatie Haafkes / Plegt-Vos gaat de nieuwbouw van de Saxion Hogeschool in Enschede realiseren. Het betreft de nieuwbouw rondom Villa Serphos op het voormalige terrein van het natuurhistorisch museum tegenover de hoofdingang van Saxion aan de M.H. Tromplaan/hoek De Ruyterlaan.

In de selectieprocedure voor de nieuwbouw was bijzondere aandacht voor de veiligheid van betrokkenen en omgeving, de logistieke aanpak in de binnenstad en de toepassing van BIM in de uitvoeringsfase. Op deze punten kwam de bouwcombinatie Haafkes / Plegt-Vos als beste uit de bus.

Vier gebouwen

Het ontwerp, van IAA Architecten, bestaat uit vier gebouwen, die rondom de bestaande Villa Serphos zijn geprojecteerd. In de nieuwe gebouwen zal de Pabo (leraren opleiding) gevestigd worden, evenals een aantal laboratoria van technische opleidingen. Villa Serphos is inmiddels gerestaureerd en in haar oude luister hersteld. De oude beukenboom, die centraal op het terrein staat, zal ook behouden blijven.

De gebouwen met hun verschillende functies worden onderling verbonden. Eén van de vier gebouwen, gelegen op de hoek van de Tromplaan/De Ruyterlaan, zal een bijzondere open, transparante uitstraling krijgen door het gebruik van veel glas en daarmee functioneren als een ‘etalage’. Passend bij het profiel Living Technology van Saxion, zullen van buitenaf de onderwijsactiviteiten en laboratoria van de technische opleidingen zichtbaar zijn.

Start bouw in 2014

In 2014 zal er gestart worden met de bouw. Het ligt in de bedoeling dat de nieuwe huisvesting bij de start van het schooljaar 2015/2016 gereed zal zijn. Met de herontwikkeling van deze locatie wordt invulling gegeven aan de gezamenlijke wens van Saxion en de Gemeente Enschede om de Stadscampus in de binnenstad verder te ontwikkelen. In totaal zal er met de komst van de nieuwbouw 8.000 m2 aan bruto vloeroppervlakte aan Saxion worden toegevoegd.

Bekijk hier beelden van het project

Tags

Nieuwbouw Utiliteitsbouw Projecten Efficiënte werkprocessen Innovatie BIM LEAN Onderwijs

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vind je het interessant om op de hoogte gehouden te worden van de laatste ontwikkelingen bij Plegt-Vos die betrekking hebben op jouw interessegebieden? Vul dan hieronder jouw naam en e-mailadres in en wij zorgen voor de rest!