Plechelmusplein Oldenzaal

Plechelmusplein Oldenzaal

Herinrichting centrumplein

Plegt-Vos Infra & Milieu heeft, in opdracht van de gemeente Oldenzaal, de herinrichting van het Plechelmusplein gerealiseerd. Het plein ligt naast de ruim acht eeuwen oude Plechelmusbasiliek in hartje centrum Oldenzaal.

Het ontwerp van de herinrichting is in 2009 afgerond. Tijdens de hierbij behorende voorbereidende werkzaamheden bleek dat de omgeving van de St. Plechelmusbasiliek bijzondere  archeologische resten bevat. De omgeving van de basiliek is namelijk eeuwenlang als begraafplaats gebruikt. Deze grafplaats is zeldzaam, mogelijk zelfs internationaal gezien.

Om deze reden is op plekken waar als gevolg van de herinrichtingswerkzaamheden de grond is geroerd, gefaseerd archeologisch onderzoek gedaan. Bij dit onderzoek zijn van meer dan 3.000 individuen skeletmateriaal gevonden. Naar schatting liggen er onder het gehele plein resten van zo’n 30.000 voorouders. Om die reden zijn er in 30.000 straatstenen kruisjes gefreesd  ter verwijzing naar de begraven voorouders. Tevens zijn er 1.000 stenen met een glazen kruis in het straatwerk opgenomen ter verwijzing naar de ca. 1.000 –jarige geschiedenis van Oldenzaal.

Tags

Projecten Infra & Milieu

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vind je het interessant om op de hoogte gehouden te worden van de laatste ontwikkelingen bij Plegt-Vos die betrekking hebben op jouw interessegebieden? Vul dan hieronder jouw naam en e-mailadres in en wij zorgen voor de rest!