Van afval naar grondstof

Van afval naar grondstof

Plegt-Vos heeft de doelstelling om in 2020 géén afval meer te hebben, maar uitsluitend grondstoffen. Dit betekend dat wij goed nadenken over wat- en hoe wij ons materiaal afvoeren. Door materialen bij de bron te scheiden kunnen deze beter gerecycled worden.

De bouwplaatsen worden standaard uitgerust met vijf containers bestemd voor; puin, papier, folie, hout en bouw/sloopafval. Vijf containers waarvan de inhoud van vier direct gerecycled kan worden. 4 containers grondstof, slechts 1 container afval. De afvalstroom bouw/sloop proberen we zoveel mogelijk te beperken, om zo in 2020 ons doel te behalen. En we zijn inmiddels hard op weg.

Bekijk hier onze eerste stappen bij project Losser.

We zetten vol in op recyclen
Recyclen begint met bewustwording en afval scheiden, net als bij jouw thuis. In nauwe samenwerking met de afvalinzamelaar Van Dalen werken wij hard aan de bewustwording op de bouwplaats. Het gescheiden inzamelen van bouwresten neemt dan ook steeds meer toe. Om onze medewerkers bewust te maken en te motiveren hebben wij een meter ontwikkeld. Deze meter geeft inzicht in de gescheiden inzameling en de doelstelling. 

Zo kan ons resthout worden verwerkt tot bijvoorbeeld spaanderplaten. Van folie, oud papier wordt nieuw folie en papier gemaakt. Het puin wordt via een puinbreker toegepast als fundering gebruikt in de wegenbouw door onder meer Plegt-Vos Infra & Milieu. Ook kan het puingranulaat als vulstof worden gebruikt in betonproducten. Onze vaste betonvloerleverancier biedt al de mogelijkheid om de vloeren te voorzien van gerecycled puin. Zo is er minder grind- en zandwinning nodig. Zoals u ziet is recyclen de eerste stap richting een circulaire economie.

Gecertificeerd
Plegt-Vos is gecertificeerd voor ISO 14001, een toonaangevend milieumanagementsysteem. Met ISO 14001 beheersen we structureel de milieuaspecten van onze bedrijfsvoering en werken we constant aan verbetering van onze milieuprestaties.

Upcyclen

Bij upcyclen wordt in tegenstelling tot recyclen gezocht naar een nieuwe functionele toepassing van het product of restmateriaal. Plegt-Vos omarmt het idee van upcyclen en zoekt daarom naar toepassingen van het productieafval. Menig scoutvereniging of middelbare school kunnen blij worden gemaakt met oude pallets. Wij zoeken continu naar mogelijkheden waar wij structureel een substantieel deel van onze bouwresten een tweede leven kunnen geven. Plegt-Vos is op weg om in 2017 ruim 2.000.000 kg materiaal af te voeren, maar we hebben dan nog altijd 4.000.000 kg over ... Wat voor slims kun jij bedenken? 

Hoe kan onze bouwrestanten vorm geven aan woon-, werk en leefplezier?

Ideeën, suggesties of meer informatie? Neem gerust contact met ons op.   

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vind je het interessant om op de hoogte gehouden te worden van de laatste ontwikkelingen bij Plegt-Vos die betrekking hebben op jouw interessegebieden? Vul dan hieronder jouw naam en e-mailadres in en wij zorgen voor de rest!