Waarom een flexibele fundering bij aardbevingsbestendige woningbouw?

Waarom een flexibele fundering bij aardbevingsbestendige woningbouw?

Bij meerdere projecten passen wij de ‘base isolation’ methode toe. Maar waarom is dit interessant voor een bewoner en waarom doen wij dit eigenlijk?

Bij een traditionele aardbevingsbestendige bouwmethode  worden versterkingsmaatregelen getroffen aan de wanden, vloeren, daken en verbindingen. Bij een beving schudt de grond, de fundering en het huis heen en weer. Bij ‘base isolation’ wordt een ‘isolator’ (demper) tussen de fundering en het gebouw geplaatst. Dit betekent dat het gebouw minder (en met vertraging) meebeweegt.

Bij meerdere projecten hebben wij gezien dat dit systeem voor de bewoners voordelen oplevert, wat natuurlijk een ontzettend belangrijke drijfveer is.

Eén voordeel is vanuit veiligheid. Als het gebouw ‘stil’ blijft staan valt de vaas niet van de kast.

Een tweede voordeel is de flexibiliteit wat de indeling betreft. Waar bij traditionele aardbevingsbestendige bouwmethoden vaak stabiliteitswanden, dikkere wanden, brede muurpenanten of andere constructief noodzakelijke objecten geplaatst worden, is dat bij ‘base isolation’ niet het geval. Dit zorgt voor vrijheid in indeling van zowel de gevel als de plattegrond.

Bij meerdere projecten hebben wij gemerkt dat bewoners veel waarde aan hechten aan een flexibele plattegrond (indeling).

Een derde voordeel is dat er minder schade optreedt aan de woning. Deze reductie kan wel oplopen tot 80%. Hierdoor zal er logischerwijs ook minder scheurvorming gaan optreden.

en vierde voordeel is dat deze methode vanaf de buitenkant vrijwel onzichtbaar is. Dit betekent dat het gebied haar esthetische kwaliteit en identiteit behoudt.

Gebouwen (waaronder woningen) met ‘base isolation’ zien er in aardbevingsgebieden boven de grond net zo uit als in niet-aardbevingsgebieden.

Een vijfde is vanuit gevoel en toekomstwaarde. Het kopen van een woning in dit gebied is  (net zoals in andere gebieden) een grote investering. Er zal mogelijk geld geleend moeten worden bij een bank en er zal waarschijnlijk ook een verzekering moeten worden aangevraagd. Banken en verzekeraars willen zoveel mogelijk zekerheid hier tegenover hebben staan. Een woning met ‘base isolation’ zal dit positief versterken. Mogelijk zal deze woning ook een keer verkocht moeten worden. Wanneer de woning is gebouwd met degelijke standaard bouwmaterialen (net zoals in elk ander gebied) dan zal dit het gevoel en de waarde ook in de toekomst positief beïnvloeden. Niet dat de woning daardoor méér waard is, in ieder geval niet minder.

Voor meer informatie: kijk ook op www.veiligversterken.nl

Tags

Aardschokbestendig

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Vind je het interessant om op de hoogte gehouden te worden van de laatste ontwikkelingen bij Plegt-Vos die betrekking hebben op jouw interessegebieden? Vul dan hieronder jouw naam en e-mailadres in en wij zorgen voor de rest!