Met de paplepel ingegoten

Veronique maakte als piepjong meisje al kennis met het creatieve timmervak. “Mijn vader is timmerman en kluste vroeger veel bij mensen thuis. Vanaf mijn zevende ging ik met hem mee op pad. Het begon met spijkertjes en gereedschappen aangeven, maar na een paar jaar kreeg ik er handigheid in en mocht ik steeds meer zelf doen. Voor kennissen maakten we een bijhuis, een soort tweede slaapkamer met doucheruimte. Ik was zo ongelooflijk trots toen we klaar waren!”, lacht Veronique. Haar grote timmerhart kon niet meer stuk. En ja hoor, een passende opleiding was in mum van tijd gevonden. Veronique is nog steeds íedere dag blij met haar keuze voor de opleiding allround timmerman.

Afbeelding

Bijdragen aan woonplezier

Veronique loopt nu ongeveer een halfjaar stage bij Plegt-Vos. In het Overijsselse Tubbergen bouwt ze samen met haar stagebegeleider Henk en andere collega’s een nieuw zorgcomplex voor ouderen. Veronique: “Ik doe veel afwisselend aftimmerwerk en maak onder andere bekistingen, zodat het beton niet wegloopt tijdens het storten. Zo’n mooi werk is dat! Ik leer iedere dag weer nieuwe dingen. Wat óók zo leuk is aan dit nieuwbouwproject is dat we iets bouwen waar mensen ook echt iets aan hebben. Zij gaan hier straks wonen en hun leven doorbrengen. Wat nu nog een grote bouwplaats is, wordt straks iemands nieuwe thuis. Ik vind het heel cool dat ik daaraan mee kan werken!”

Afbeelding

Zelf problemen aanpakken

Over haar stagebegeleider is Veronique heel enthousiast: “Henk begeleidt mij supergoed. Het maakt niet uit hoe vaak ik iets vraag, hij legt het net zolang uit totdat ik het snap. En als ik een keer iets niet goed doe, zegt Henk dat en leert hij me hoe ik het zelf kan fiksen. Daar leer ik natuurlijk het meest van, dus ik ben erg blij met zijn aanpak. Tussen het werken door liggen we vaak in een deuk omdat we dezelfde droge humor hebben. We lunchen iedere dag samen met collega’s, dus we kennen elkaar inmiddels al best goed. Ik heb echt het gevoel dat ik hier helemaal mezelf kan zijn.”

Afbeelding

Als vrouw in de bouw

Veronique: “Veel mensen zien de bouw als een mannenwereld, maar écht: dit werk kunnen vrouwen absoluut ook. Ik zou andere meiden zeker aanraden om ook de bouw in te gaan, mochten ze daar nog over twijfelen. Tips voor leeftijdsgenoten? Neem initiatief, wees nooit bang om fouten te maken en maak plezier! Ik ben bij Plegt-Vos echt één van de mannen. Ik lach net zo vrolijk met iedereen mee en we gaan allemaal op dezelfde professionele en leuke manier met elkaar om. Collega’s zijn hooguit nét iets beschermender naar mij dan naar elkaar.” De ambitieuze Veronique hoopt dat ze na haar opleiding bij Plegt-Vos kan blijven werken en denkt al na over de toekomst. Ze hoopt dat ze over tien jaar nog steeds in de bouw werkt. En misschien wel als uitvoerder of voorman.

Afbeelding

Op zoek naar een leerzame stageplek of baan in de bouw? Bekijk dan onze vacatures hieronder!