Zo vader, zo zoon

Een half jaar geleden deed de kleine Ties een citotoets. Berri zette daar als vader wel zijn vraagtekens bij. Berri: “Ties is een pienter mannetje die dingen snel oppakt, maar hij kwam niet zo goed uit de test. Ik was dus benieuwd hoe de vragen eruitzagen. Wat deed hij verkeerd? Dát intrigeerde mij.” Uit navraag bleek dat Ties tijdens de toets onder meer een plaatje had gezien van een brievenbus. Hij had ‘brievenbus’ moeten zeggen, maar Ties zei ‘post’. En dat was ‘fout’. “Mijn zoontje is buitengewoon creatief, al zeg ik het zelf”, lacht Berri. “Van kinderen van drie wordt bijvoorbeeld verwacht dat ze goed speelgoed kunnen delen. Maar Ties is nóg beter in het uitleggen waarom andere kindjes beter met iets anders kunnen spelen. Die eigenzinnigheid zit er dus al vroeg in.” Berri herkent veel van zichzelf in zijn zoontje. Ook híj bekijkt de dingen net even anders en zoekt altijd naar oplossingen om dingen beter te maken.

Afbeelding

Klaar voor de toekomst

Als innovatiemanager stuurt Berri een 3-koppig team aan. Samen wegen ze goed af welke trends en ontwikkelingen de organisatie verder brengen. Berri: “We praten veel met collega’s. Wat houdt hen bezig en waar lopen zij tegenaan? Ook bezoeken we internationale beurzen waar de nieuwste technieken worden gepresenteerd en kijken we naar andere industrieën. Deze wijde blik verruimt ons denken en stoomt ons klaar voor de toekomst. We analyseren bijvoorbeeld productielijnen in de auto-industrie. En je zou er misschien niet één-twee-drie aan denken, maar de bouw van cruiseschepen is ook héél interessant voor ons. In reusachtige fabrieken worden jaarlijks drie à vier complete schepen gebouwd van een paar honderd meter lang en veertien verdiepingen hoog. Daar kunnen wij als bouwbedrijf ontzettend veel van leren.”

Afbeelding

Innoveren is samenwerken

In de vernieuwingsprocessen werkt het innovatieteam intensief samen met andere afdelingen. Berri: “In ons eentje kunnen wij niets, even plat gezegd. Innovatie is écht teamwork. We zitten dus dagelijks met ICT, vastgoed, kopersbegeleiding, finance en productie aan tafel om ideeën uit te wisselen. Samen maken we plannen voor de toekomst en onderzoeken we hoe we nieuwe ontwikkelingen kunnen toepassen. Want als we ons werk plezieriger, makkelijker en beter maken, profiteren wij, maar zéker ook onze klanten daarvan.” Volgens Berri gaan innovaties over nieuwe technieken, maar ook over nieuwe werkwijzen. Je kunt mensen en techniek niet los zien van elkaar. Berri: “Nieuwe werkwijzen kunnen soms best spannend zijn voor iemand die zijn werk al jaren op een bepaalde manier doet. Dus óók daarin zit mijn uitdaging als innovatiemanager.”

Afbeelding

Bouwen 2.0

Een mooi voorbeeld van een innovatieve samenwerking is het project ‘Bouwen 2.0’. Berri: “Tegenwoordig is het vinden van goede vakmensen op de bouwplaats knap lastig. Tegelijkertijd is er veel vraag naar nieuwbouw en verduurzaming van bestaande bouw. Met Bouwen 2.0 zoeken we slimme technische oplossingen waarmee de arbeidsproductiviteit toch omhooggaat en waarmee we klanten dezelfde goede kwaliteit bieden die ze van ons gewend zijn.” Berri deed onlangs op een beurs bij onze oosterburen al veel inspiratie op. Zo zag hij gigantische printers waarmee je heel efficiënt wanden van huizen kunt bouwen, hypermoderne robotarmen met sensorsystemen en wagens die volledig autonoom rijden. Berri: “Zo gaaf is dat! Je kunt het zo gek niet bedenken, of het bestaat al. Het zijn de vrije denkers die zorgen voor deze vernieuwing. De mensen die wél een link leggen tussen een brievenbus en post.”

Afbeelding