Plegt-Vos realiseert als eerste bouwer in Nederland aardschokbestendige nieuwbouwwoningen op basis van Base Isolation. Base Isolation is een krachtig en effectief bouwprincipe dat in Nederland nog niet eerder is toegepast, maar in het buitenland veelvuldig wordt toegepast in aardbevingsgebieden.

Base Isolation

Base Isolation houdt in dat de woning ‘los’ gebouwd wordt van de fundering. Hierdoor wordt de woning niet of nauwelijks blootgesteld aan de krachten van aardschokken. De Base Isolation oplossing van Plegt-Vos kan bij vrijwel elk type nieuwbouwwoning worden toegepast. Onder andere in Loppersum (43) en Bedum (28) zijn woningen gerealiseerd met Base Isolation.

Base Isolation houdt in dat de woning ‘los’ gebouwd wordt van de fundering. Dit in tegenstelling tot de traditionele bevingsbestendige oplossingen waar het betoncasco en de betonpalen één geheel vormen. De fundering is flexibel door twee hoogwaardige metalen schalen met daartussen een ovale kogel. De schalen kunnen los van elkaar bewegen door de tussenliggende kogel. Dit element wordt geplaatst tussen de vloer en de betonpalen. Bij een aardbeving kan de woning vrij bewegen van de fundering waardoor krachten kunnen worden opgevangen. Het systeem is uitvoerig getest en wordt wereldwijd gebruikt bij onder andere utiliteitsbouwwerken en in de civiele sector.

Ook in lichtere aardschokgebieden

Plegt-Vos bouwt ook aardschokbestendig(er) in de lichtere aardschokgebieden. Onder andere in Zuidhorn (22, waarvan vijf Nul-op-de-Meter) en in Hoogezand (15) zijn woningen gerealiseerd met alternatieve technieken die de woningen bestendiger maken tegen aardschokken. In Hoogezand wordt bijvoorbeeld een hollewand – breedplaat systeem toegepast. Dit betekent dat de constructieve stijfheid wordt verkregen door middel van de verbinding tussen de wanden in de vloeren. Ook de begane grondvloer is uitgevoerd als een massieve betonvloer gestort in het werk. Er is dan ook geen kruipruimte onder vloer aanwezig. Deze vloerplaat fungeert tevens als fundatieplaat, omdat in dit gebied zandgrond aanwezig is die draagkrachtig genoeg is.


Meer weten?
Alco Smorenburg
Commercieel Manager
+31613603363