Vragen, vragen, vragen

Eric: “Ik werk alweer bijna twee jaar bij Plegt-Vos als bedrijfsleider Beheer & Onderhoud. Met ons team verbeteren en verduurzamen we bestaande woningen. Zo zorgt Plegt-Vos voor nog meer woon- en leefplezier van bewoners.” In zijn rol luistert hij aandachtig naar de wensen van alle betrokken partijen. Eric: “Ik bekijk altijd goed wie er in het speelveld zit van onze opdrachtgevers. Wie zijn de belanghebbenden? Want als je de wensen van alle partijen mee kunt nemen, dan maak je vaak de beste plannen. En dus moet je soms wat verder denken dan de eerste vraag. Is overal over nagedacht? Weet je zeker dat…? In mijn rol blijf ik dus veel doorvragen.”

Vrijwilligerswerk in Afrika

De drive om de leefomgeving van mensen te verbeteren, zit diep in zijn wortels. Vanuit zijn levensovertuiging vindt Eric het belangrijk om te geven. Naast zijn werk werft hij daarom met een kleine groep vrijwilligers fondsen voor projecten in Afrika. Eric: “De vaardigheden om iets te bouwen, die zijn wel in Afrika aanwezig. Dus daarop focussen wij ons niet. Wat voornamelijk ontbreekt is geld en coaching. En daar maken wij ons met de Andreas Manna Stichting hard voor.” Sinds ruim 15 jaar werkt hij samen met de andere vrijwilligers voor een weeshuis in Nairobi, maar ook voor een vakschool voor meisjes in Oeganda. De kinderen die in Nairobi als wees zijn opgegroeid, zijn nu volwassen en zorgen voor de kinderen die er nu wonen. Eric: “We zijn al een hele generatie verder, dat is zó mooi om te zien! Wij geven ze een steuntje in de rug, maar uiteindelijk doen de mensen het allemaal zelf.”

Afbeelding

Werken aan een toekomst

Afgelopen december reisde Eric samen met zijn vrouw en zoon naar Nairobi. Eric: “De mensen die daar de projecten leiden zijn vaak nog jonge mensen. Naast geld, brengen wij dus ook een stukje coaching. Voor mij betekent goed coachen vooral heel goed luisteren.” Coaching is Eric als bedrijfsleider natuurlijk niet vreemd. Eric: “Ik heb een faciliterende en coachende rol bij Plegt-Vos. Natuurlijk zijn resultaten en middelen van groot belang, maar net zo belangrijk is het om te luisteren naar de mensen in je team. We hebben elkaar hard nodig om samen verder te komen. Ik kijk dus goed naar ieders talenten en probeer deze zoveel mogelijk te benutten. Daar worden we uiteindelijk allemaal blij van.”

Afbeelding

Geven en nemen

Eric: “Hier in het Westen leiden de meesten van ons een druk leven. De druk ligt hoog, want we ‘moeten’ van alles en nog wat. Maar uiteindelijk zijn we allemaal mens. Ik weet wel zeker dat ik me daarom zo thuis voel bij Plegt-Vos. In onze organisatie is er namelijk veel aandacht voor mens en ontwikkeling. We krijgen bijvoorbeeld de vrijheid om onze rol zelf in te vullen, er zijn talentenprogramma’s voor jongeren en er is een mooi aanbod aan trainingen. Zo volgde ik afgelopen jaar de workshops van Covey over effectief leiderschap. Dat is heel waardevol. Want zo kan ik op mijn beurt zorgen dat de mensen in mijn team optimaal presteren, zich blijven ontwikkelen en plezier houden in hun werk. Samen maken we de wereld mooier!”

Afbeelding