Geen kip

Hier kwam je liever niet als de zon onderging. Er was ook niets. Ja, een bak zand. Nieuwe bebouwing toverde de wijk om tot een levendige plek waar hotelgasten en studenten, maar ook locals weer graag komen. Hotelmanager Jan Akkermans legt haarfijn uit hoe dat komt: “Voordat The Student Hotel werd gebouwd, was dit een verlaten terrein. Hier was geen kip te bekennen. Het voelde letterlijk als de achterkant van de stad, waar je alleen even kwam om je auto te parkeren. Zonde eigenlijk, want de locatie ligt op vijf minuten lopen van het centrum. Dat dacht de gemeente blijkbaar ook. Zij besloot daarom om het gebied in ere te herstellen.” Zo gezegd, zo gaan.

Afbeelding

Rap tempo

The Student Hotel telt zeven Nederlandse locaties, en heeft vestigingen in Parijs, Barcelona en Florence. “Het hotel zit eigenlijk altijd in bestaande panden. In Amsterdam bijvoorbeeld in het oude Trouw-gebouw. Groningen is de eerste plek waar we een volledig nieuw hotel lieten bouwen”, vervolgt Jan. The Student Hotel hoefde zich niet eenzaam te voelen op het lege terrein. Want in rap tempo volgden andere projecten, waaronder het naburige wooncomplex Jakobijn. Jan: “De gemeente heeft deze wijk ingedeeld in blokken. En ieder blok heeft een andere bestemming. Achter het hotel komt nog een lagere school. Heel leuk, want dat brengt nóg meer leven in de brouwerij! Ook komt er straks een weg die uitkomt op de nieuwe woonwijk Ebbingekwartier. Ik zeg het je: dit wordt straks een heel fijn stukje Groningen om te leven en je vrije tijd door te brengen.”

Afbeelding

Koffie

Jan is een echte regelman. Ongelukje in het restaurant? Jan springt bij. Luiken die niet dichtgaan? Jan belt Plegt-Vos. “Als een gebouw is opgeleverd, zijn er altijd dingen die nog spelen. Dat heb je en hou je nou eenmaal. De timmerlieden hebben een keet achter het hotel staan, omdat ze nog werken bij onze buurman Jakobijn. Als er iets is, loop ik er even naartoe. Bijvoorbeeld toen de luiken laatst niet sloten. Na een kop koffie zorgden de lieden dat het probleem diezelfde dag nog werd opgelost.”

Afbeelding