Woningen krijgen ‘dikkere’ jas

Het kabinet heeft bepaald dat woningen in 2021 gemiddeld energielabel B moeten hebben. Woningcorporaties zijn dus verplicht om te verduurzamen. Johan: “De meeste woningen zitten nu nog op C, D of E. Het is aan ons om te zorgen dat bewoners dat label B te pakken krijgen.” Johan heeft een mooie metafoor voor verduurzamen: “We geven de buitenkant van woningen een dikkere jas. Een dikke jas van dubbel glas en voldoende spouw-, dak- en vloerisolatie. Ook doen we binnen de nodige vernieuwingen aan de badkamer, keuken en toilet(ten). En om de veiligheid van de bewoners te waarborgen, hangen we meteen een CO2-melder op.”

Afbeelding

“Belangrijk dat klanten tevreden zijn”

Op een werkdag bezoekt Johan gemiddeld twee woningen. Johan: “Het liefst al vroeg in de ochtend, zodat ik ‘s middags mijn plannen kan uitwerken en materialen kan bestellen.” Vervolgens brieft Johan de timmerlieden die zijn plannen op korte termijn uitvoeren bij de mensen thuis. Iedere dag werkt hij van 7.00 tot 17.00 uur. “Dat is eigenlijk iets te lang, maar ik heb gewoon te veel plezier in mijn werk. Bovendien zet ik graag een extra stapje, zodat bewoners zo snel mogelijk geholpen worden. Ik vind het heel belangrijk dat onze klanten tevreden zijn.”

Afbeelding

Johans voelsprieten

Johan neemt bewoners altijd mee in zijn werk: “Meestal vraag ik of ze met me meelopen door het huis. Dan kan ik namelijk goed laten zien wat ik doe. De bewoners krijgen zo meteen de kans om al hun vragen te stellen. In mijn antwoorden ben ik altijd eerlijk, soms misschien iets te eerlijk. Maar dat zal die Twentse nuchterheid wel zijn...” Met zo’n 350 woningopnames per jaar, heeft Johan inmiddels een berg mensenkennis opgebouwd: “Als de deur opengaat zie ik meteen aan iemands gezicht of ik een grapje kan maken. En dat maakt het natuurlijk wel zo leuk!”

Afbeelding

Kansen pakken bij Plegt-Vos

Johan vindt verduurzamen en het omgaan met mensen ‘het mooiste dat er is’: “Iedere dag is uniek, want iedere woning en bewoner is anders. Soms vraagt dat om creatief denken. Als het een keer niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.” Aan stoppen met werken denkt hij voorlopig nog niet. Wel is hij sinds vorige maand een dag minder gaan werken. “Ik kreeg bij Plegt-Vos de kans om drie dagen te werken in plaats van vier. Want ook ik word een dagje ouder. Door mijn energie goed te verdelen, hoop ik hier nog héél lang te werken.”

Afbeelding