Goed luisteren = goede vragen stellen

Dita is Duits, woont in Duitsland en werkt in Nederland. Bij Plegt-Vos vervult ze al 25 jaar met veel plezier verschillende rollen. Dita: “Door de jaren heen schuif ik steeds verder naar voren in het bouwproces en dat vind ik prachtig. Als projectmanager zit ik in de voorbereiding van projecten en ga ik in gesprek met woningcorporaties, zorginstellingen, ontwikkelaars en beleggers over vraagstukken op gebied van huisvesting. Deze klanten schakelen Plegt-Vos in voor meer dan bouwen alleen. Want een gebouw bouwen, dat kunnen andere bouwbedrijven ook. Wij bieden geen standaardoplossingen, maar leveren maatwerk en verrassen graag met onze manier van denken en doen.”

Afbeelding

Werken vanuit je talent

Bij Plegt-Vos krijgen collega's de vrijheid om hun rol zelf in te vullen vanuit hun eigen talenten. Voor Dita heeft dat alles te maken met het ontwikkelen van op maat gesneden advies: “Goed luisteren betekent goede vragen stellen. Want pas als ik de opdrachtgever echt goed begrijp, kan ik een oplossing uitwerken die volledig aansluit op zijn wensen.”

Afbeelding

Goed voorbereid

Collega’s grappen weleens over Dita’s ‘Deutsche Gründlichkeit’, omdat ze altijd zo goed voorbereid is. “Ik vind dat een goede voorbereiding bij mijn vak hoort, maar het zou inderdaad zomaar ook eens in mijn genen kunnen zitten”, lacht Dita. “Het geeft mij een goed gevoel als processen goed lopen en de klant blij is met het resultaat. Ik vind het heel gaaf om de techniek aan te laten sluiten op de klantvraag en om zo vanuit mijn talent van toegevoegde waarde te zijn voor mijn omgeving.”

Afbeelding

Meedenken in oplossingen

Dita voelt zicht soms net een vertaler. Enerzijds vertaalt ze als Duitse natuurlijk de hele dag alles wat ze zegt en schrijft vanuit haar moedertaal. Al voelt dat voor haar inmiddels wel een beetje als een tweede natuur na zoveel jaar werkplezier met Nederlandse collega’s. Anderzijds maakt ze dagelijks de vertaalslag van klantwens naar techniek. Dita: “Ik breng het hele projectteam, waaronder architecten, constructeurs en technici, en ook de opdrachtgever, eindgebruiker en eigenaren op dezelfde lijn. Dat vind ik heel leuk, maar dat is soms best een uitdaging. Vooral als de wensen en technische mogelijkheden een enkele keer niet op elkaar aansluiten. Stel dat een opdrachtgever vraagt om een gebouw dat qua vormfactoren, afwerkingsniveau of budget niet haalbaar is, dan leg ik dat ook uit. Duidelijkheid is zó belangrijk. En het mooie is dat de klant ‘nee’ juíst waardeert als wij meedenken in oplossingen en laten zien hoe het wél kan.”

Afbeelding

Soepele samenwerking

Dita: “Tijdens een project bouwen we een prettige en informele werksfeer op met de opdrachtgever. Dan is het bijna jammer dat die fijne samenwerking en het goede contact bij de oplevering van een project stoppen. Ik vind het echt ‘t allermooist als een klant na oplevering bij ons terugkomt met een nieuwe vraag. Dat is toch de mooiste waardering die er is?! Plegt-Vos heeft meerwaarde geleverd als de opdrachtgever zo tevreden is over het proces en het resultaat. Het komt regelmatig voor dat we samenwerkingen dan op deze manier voortzetten. Omdat we elkaar bij een volgend project heel goed kennen, merk je dat de samenwerking nog beter verloopt.”

Afbeelding