Duurzaam renoveren: vergeten we niet iemand?

30 mei 2019
Header afbeelding

Nederland staat voor een enorme verduurzamingsopgave. In 2030 moet ons land 49% minder broeikasgas uitstoten dan in 1990. Miljoenen woningen moeten daarvoor in de komende jaren verduurzaamd worden.

3 minuten leestijd.

Door: Berri de Jonge (Manager Klant & Innovatie)

Veel belangengroeperingen, overheidsinstanties en marktpartijen zijn hier al volop mee bezig. Toeleveranciers en bouwbedrijven ontwikkelen innovatieve producten en processen om straks in een steeds hoger tempo en in steeds grotere aantallen woningen te kunnen verduurzamen. De deadline van 2030 komt immers steeds dichterbij.

Stel, het is 2030 en we hebben alle doelstellingen gehaald. Het had behoorlijk wat voeten in aarde, het kostte bloed, zweet en tranen, maar het is ons gelukt: we hebben de uitstoot van broeikasgas vrijwel gehalveerd. Het straatbeeld is veranderd en woningen zijn veranderd. Ze staan er weer bij als nieuw. Ze zijn goed geïsoleerd, ze wekken hun eigen energie op en zitten vol met de nieuwste duurzame technologische snufjes. Missie geslaagd, toch?

Of toch niet? Laten we eens binnenlopen bij een duurzaam gerenoveerde woning, want daar vinden we de bewoner. Hoe heeft hij de aanpak van zijn buurt en zijn woning ervaren? Is hij er nu ook echt op vooruitgegaan op alle fronten? Zijn alle verwachtingen ingelost of zijn er toch nog wat zaken die beter hadden gekund of zelfs gemoeten?

Natuurlijk, de energierekening is een heel stuk lager en de woning is een stuk comfortabeler. Maar de renovatiewerkzaamheden hadden best nog wel wat impact op het gezin. Niet alles ging ook even soepel. En op zich was de bewoner ook best wel tevreden met zijn oude woning en zijn oude buurt. Alles ziet er nu anders uit, maar of het er beter op is geworden? De buren hoort hij wat beter dan voorheen. Her en der staat ingewikkelde apparatuur waar hij liever vanaf blijft, want je weet maar nooit. In de zomer blijft de hitte soms wat lang hangen en even lekker de wind door de woning laten blazen om te ventileren mag niet meer, want dan raken al die apparaten van streek. Ja, veel is verbeterd, maar écht tevreden met alles?

Waar ik naartoe wil: in onze duurzaamheidsdrang ligt een belangrijke focus (en terecht) op technische oplossingen, innovatie en op efficiëntere processen om tempo te kunnen maken richting 2030. Dat is hard nodig, want zonder deze focus halen we de doelstelling niet. We moeten daarbij echter niet vergeten voor wie we het uiteindelijk doen: de bewoner en zijn woonplezier. Alleen als we in staat zijn om de verduurzaming te combineren met een verhoging van het woonplezier, is de transitie naar een duurzamere energievoorziening écht geslaagd.

Vanuit onze visie willen we bij Plegt-Vos vormgeven aan woon-, werk- en leefplezier. Dat betekent dat we ook innoveren vanuit het woonplezier van de bewoner. Daarom maken we soms keuzes die net even wat anders zijn. Dit integreren we in ons concept voor duurzaam renoveren: Boost®. Voor onze Nul op de Meter-woningen kiezen we bijvoorbeeld voor natuurlijke ventilatie waar mogelijk, want dan kan wel dat raam eens lekker open om de woning te ventileren. Door op die manier te kijken, ontwikkelen we telkens weer duurzame oplossingen waar mensen blij van worden en dragen wij op onze eigen wijze ons steentje bij aan de verduurzamingsopgave.