Persoonlijke groei: #3 Bob

23 januari 2020
Header afbeelding

Bob Leferink is naar eigen zeggen een ander mens geworden dankzij onze Covey workshops. Hij oordeelt niet meer zo snel, omdat hij heeft geleerd dat er vaak twee waarheden zijn. Het ligt er maar net aan hoe je iets bekijkt. Bob vertelt over zijn nieuwe inzichten.

3 minuten leestijd.

Door: Bob Leferink

Als uitvoerder geef ik dagelijks leiding aan een team van veertig timmerlieden en partners. Het is mijn taak om iedereen zo efficiënt mogelijk samen te laten werken. Om daar nog beter in te worden, heb ik me aangemeld voor de unieke Covey workshops die Plegt-Vos in eigen huis heeft ontwikkeld. Nu, anderhalf jaar later, durf ik best te zeggen dat die workshops mijn leven op z’n kop hebben gezet. Zakelijk én privé. Mijn omgeving zegt bijvoorbeeld dat ik duidelijker communiceer en beter kan relativeren.

Van elkaar leren

Ik vond de workshops superinteressant. Al waren ze mentaal af en toe behoorlijk zwaar en confronterend. Vooral toen mij werd gevraagd wat ik nog wil bereiken. Ik heb twintig jaar toegewerkt naar mijn rol als uitvoerder. Inmiddels werk ik enkele jaren als uitvoerder en heb ik geen nieuwe doelen meer gesteld. De workshops ‘dwongen’ mij om hier toch over na te gaan denken. Wat wil ik nog allemaal bereiken? Ik volgde de workshops met een actieve en gemêleerde groep collega’s. Collega’s uit allemaal verschillende disciplines, zoals hr, directie en productie. We luisterden aandachtig naar elkaars verhalen, en leerden van elkaar.

Start aan de finish

Covey kent zeven eigenschappen van effectief leiderschap. De eigenschap die ‘t meest indruk op mij heeft gemaakt is ‘Begin met het eind voor ogen’. Je draait ‘m dan eigenlijk om. Ik was jaren bezig met van alles en nog wat en stelde enkel kortetermijndoelen. Ik dacht nooit na over als welke persoon ik zou willen eindigen. Dat leek me allemaal nog zo ver weg. Tijdens de workshops leerden we juist om wél bij de finish te beginnen: wat wil je bereiken in je leven? Ik heb nu voor mezelf bepaald waar ik zakelijk over vijf jaar wil staan. En privé wil ik de juiste balans vinden tussen mijn werk, gezin, vrienden en sport.

Creëer win-winsituaties

Oók zo’n wijze les: denk altijd win-win. Dus ga altijd voor oplossingen waar jij én de ander beter van worden. Deze les heb ik na de workshop meteen de volgende dag al in de praktijk gebracht. En dat doe ik nog iedere dag steeds trouw. Ik maak aan iedereen duidelijk wat ons gezamenlijke einddoel is. Zo weet iedereen precies welke kant we opgaan en hoe we elkaar kunnen ondersteunen. Je bouwt namelijk geen nieuwe woningen in je eentje. Daar heb je elkaar en verschillende disciplines voor nodig. Als we dan met z’n allen weer een klus hebben geklaard, ben ik écht trots op onze samenwerking.

Samen tot de beste oplossingen komen

De Covey workshops hebben mij veranderd. Ik luister nu veel beter en vraag door als ik merk dat iemand ergens mee zit. Voorheen had ik mijn mening vaak al klaar terwijl iemand nog niet was uitgepraat. Ik zorg nu dat ik het complete verhaal heb gehoord en begrepen, voordat ik ergens iets van vind. Door de gesprekken met collega’s die we tijdens de workshops eigenlijk continu voerden, heb ik geleerd dat er meerdere waarheden bestaan. Iets is niet altijd goed óf fout. Door je in te leven in een ander, kun je samen tot de beste oplossing komen.

Mijn tip vanuit de workshops: kijk goed in de spiegel naar jezelf. Hou altijd voor ogen dat er (minimaal) twee waarheden zijn en dat veruit de meeste mensen vanuit goede bedoelingen handelen.