Persoonlijke groei: #2 Alco

21 november 2019
Header afbeelding

Deze keer vertelt Alco Smorenburg over de impact van onze Covey workshops op zijn leven. Hij legt onder meer uit hoe je je eigen plan trekt, zodat je niet (meer) wordt ‘geleefd’ door anderen. Met deze proactieve houding voeg je bovendien extra waarde toe voor je omgeving.

3 minuten leestijd.

Door: Alco Smorenburg

In mijn rol als commercieel manager heb ik veel klantcontact en ben ik goed op de hoogte van de inhoud en actuele ontwikkelingen. Hoe complexer het project, hoe interessanter ik het vind. Met Plegt-Vos zijn we bijvoorbeeld actief in aardbevingsgebied. Dat is een grote bouwopgave en een nóg grotere maatschappelijke kwestie, omdat je te maken hebt met veel verschillende belangen. Goede communicatie is dan heel belangrijk. Om mijn rol optimaal te vervullen, blijf ik altijd kritisch naar mezelf kijken. De Covey workshops over effectief leiderschap helpen mij daarbij.

Anders leren communiceren

Tijdens de workshops worden de zeven eigenschappen van Covey behandeld. De eigenschap die mij het meest is bijgebleven is absoluut de vijfde: eerst begrijpen, en dan pas begrepen worden. Of in andere woorden: luister eerst naar een ander en begrijp zijn of haar beweegredenen voordat je zelf begrepen wil worden. Dankzij deze les communiceer ik anders dan voorheen. Uit enthousiasme begon ik in een gesprek altijd graag te vertellen. Tegenwoordig stel ik eerst vragen en luister ik naar de ander. Ook ben ik me ervan bewust hoeveel mijn non-verbale communicatie bijdraagt aan een goed gesprek.

Gegroeid als individu en team

Ik volgde de workshops samen met mijn commercieel team. We hebben veel geleerd en ontzettend gelachen. Dankzij die fijne, ongedwongen sfeer werd het steeds makkelijker om persoonlijke onderwerpen te bespreken. We spraken bijvoorbeeld over onze opvoeding, opleiding en woonsituatie, en doken de diepte in om te achterhalen waarom we bepaalde keuzes maken in ons leven. Het mooie is dat we door de workshops als individu en als team zijn gegroeid. Omdat we elkaars drijfveren en persoonlijke ambities kennen, begrijpen we elkaar beter. We zoeken elkaar vaker op en werken nog prettiger samen.

Plan voor je eigen leven

Laatst hoorde ik in een podcast over Covey iemand zeggen: ‘Als jij geen plan maakt voor je eigen leven, word je ingezet in andermans plannen’. Daar heb ik lang over nagedacht. Ik ben er zelfs actief mee aan de slag gegaan. Zo wachtte ik voorheen totdat klanten en relaties contact met mij zochten. Maar dan loopt je agenda snel vol met afspraken, en voordat je het weet, zit je 'vol' en word je 'geleefd'. Nu zit ik veel meer zelf aan het roer. Ik bezoek of bel potentiële klanten van wie ik denk dat ze bij mij en Plegt-Vos passen. Elke maandag en woensdag neem ik daar de tijd voor. Ik praat met mensen die ik zelf uitkies, ik ontmoet nieuwe klanten die bij Plegt-Vos passen én ik werk aan mooie projecten waarmee ik toegevoegde waarde kan leveren voor mijn omgeving. De grootste verandering zit dus in mijn houding. Die is nu veel proactiever en daarmee haal ik meer plezier uit mijn werk.

Mijn tip vanuit de workshops: neem de tijd om aan jezelf te werken. Soms moet je stilstaan om vooruit te kunnen.