Persoonlijke groei: #1 Marthyn

24 oktober 2019
Header afbeelding

Plegt-Vos zet hoog in op persoonlijke groei. Tijdens onze unieke Covey worskhops leren collega’s hoe je bewuster inhoud geeft aan je leven. Hóeveel impact de workshops hebben? Dat vertellen onze collega’s je zelf. Marthyn van Heek bijt ‘t spits af!

5 minuten leestijd.

Door: Marthyn van Heek

Ik heb een fascinatie voor nieuwe technologieën en ontwikkelingen. Altijd al gehad. Hoe gaaf is het dus dat ik bij Plegt-Vos als procesmanager innovaties iedere dag met de toekomst bezig ben? Ik zit hier helemaal op m’n plek. Samen met een team onderzoek ik hoe we met grote en kleine veranderingen onze klanten nóg beter kunnen helpen en de organisatie daarmee verder brengen. Om optimaal te kunnen presteren, is het belangrijk dat we óók in onszelf investeren. Toen Plegt-Vos vorig jaar de Covey workshops over effectief leiderschap introduceerde, was mijn interesse dus snel gewekt. Al had ik toen nooit gedacht dat de workshops zo’n grote invloed op mijn leven zouden hebben. Oók thuis.

Doe de dingen waar je je goed bij voelt

Samen met elf andere collega’s volgde ik de workshops. In iedere workshop stond één van de zeven eigenschappen van Stephen Covey centraal. De workshop ‘Begin met het eind voor ogen’ heeft absoluut het meest indruk op mij gemaakt. Deze begon namelijk spraakmakend: met je eigen begrafenis. Dat klinkt misschien eng of raar, maar denk er eens over na… Wat wil je dat er gezegd wordt als je er niet meer bent? Dat zijn toch de dingen waar jij je goed bij voelt? Je weet niet wanneer het einde is; begin dus vandaag al met je leven leiden op de manier die bij jou past. Zo stel je heldere doelen voor jezelf. En ja, dat kan best betekenen dat je sommige dingen méér of juist minder zou moeten doen.

Zo focus ik me nu meer en meer op m’n directe omgeving. Door thuis vaker te praten over wat we belangrijk vinden, kiezen we bewuster voor de tijd die we besteden als gezin. Ook lees ik elke avond een halfuur in een boek. Puur om m’n gedachten te verzetten. Wel grappig, want afgelopen jaar heb ik meer boeken gelezen dan alle jaren daarvoor bij elkaar opgeteld.  

Wekelijks toewerken naar je doelen

Je doelen behaal je natuurlijk niet van de een op de andere dag. Daar zijn tussenstappen voor nodig. Sinds de workshops plan ik daarom wekelijks Big Rocks in; stappen die bijdragen aan mijn einddoelen. Door bewust na te denken over wat ik deze week wil bereiken, ga ik efficiënter om met mijn tijd en leg ik de focus op de zaken die ertoe doen.

Eén van mijn doelen is om ontwikkelingen bij Plegt-Vos naar een hoger niveau te brengen. Hiervoor organiseer ik workshops voor collega’s over bepaalde thema’s, zoals Metacom of BIM. Door hen te leren hoe systemen werken en samen continu naar verbeteringen te zoeken, ontwikkel ik mezelf als coach. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten.

Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Als je weet wat voor jou belangrijk is en je daarnaar handelt, profiteert je omgeving daarvan. Het leidt bijvoorbeeld tot betere samenwerkingen. Vraag je eens af: hoe vaak geeft iemand zijn mening of vertelt hij over zíjn ervaring, terwijl je daar helemaal niet om hebt gevraagd? Te vaak? De workshop ‘Eerst begrijpen, dan begrepen worden’ is een interessante les. Om goed samen te kunnen werken is het van belang dat je eerst de ander begrijpt, voordat je zelf begrepen wil worden. Het begint wél bij jezelf. Zorg dat je jezelf goed kent, voordat je effectief kunt zijn voor je omgeving. Ik had vóór de workshops altijd m’n woordje klaar. Tegenwoordig maak ik soms dankbaar gebruik van mijn ‘pauzeknop’. Ik heb mezelf aangeleerd om iemands vraag te herhalen, en me te verplaatsen in de ander. Pas dan geef ik mijn reactie. Door goed naar elkaar te luisteren kun je dingen samen sneller en plezieriger oplossen.

Maar ook ik ben niet perfect hoor. Ik flap er af en toe toch nog weleens iets te snel uit. Het mooie is dat ik mezelf er dan meteen op betrap. Het blijft een leerproces. 

Sterkere band met collega’s

Dankzij de workshops ben ik beter gaan nadenken over wat bij me past. Welke waarde wil ik toevoegen en wat wil ik bereiken? Ik heb geleerd om mijn tijd te besteden aan de dingen die ertoe doen, zodat ik mezelf en Plegt-Vos verder kan helpen. Ik zou andere collega’s zeker aanraden om de workshops te volgen. Je haalt er niet alleen lessen voor jezelf uit, je groeit ook naar elkaar toe. Dat iedereen zich zo kwetsbaar opstelt en uit z’n comfortzone stapt levert goede gesprekken op, die je normaal niet voert bij de koffiemachine. Je komt erachter dat iedereen eigenlijk allemaal met dezelfde dingen worstelt. Ik durf best te zeggen dat ik dankzij de workshops een nóg sterkere band heb met mijn collega’s. En dat draagt zeker bij aan mijn werkplezier.

Mijn tip vanuit de workshops: denk na over wie je wil zijn en waar je voor staat. Zeg ‘nee’ tegen de dingen die niet bij je passen en je zult merken dat je gelukkiger wordt.