Donderdagavond 20 november 2015 presenteerde Domijn de nieuwbouwplannen voor de Lelie- en Irisstraat in Losser aan haar huurders. De nieuwbouw bestaat uit 32 eengezinswoningen en 8 doelgroeponafhankelijke woningen met douche en slaapkamer op de begane grond. Plegt Vos is in samenwerking met BDG architecten verantwoordelijk voor het ontwerp en realisatie. In 2016 start de gefaseerde bouw.

PlaatsLosser
OpdrachtgeverDomijn
Periode2016

Open en groen
De woningen worden gebouwd in drie fasen, met 19 woningen in fase 1, 16 woningen in fase 2 en 5 woningen in fase 3. De laatste fase wordt volledig ingericht met doelgroeponafhankelijke woningen. Doordat er minder woningen worden teruggebouwd, krijgt de wijk een meer open en groen karakter. Ook krijgt de straat een groen hart waar kinderen kunnen spelen en bewoners elkaar ontmoeten.

Landelijk en duurzaam ontwerp
Het ontwerp is gebaseerd op de vele landelijke woonboerderijen die Losser heeft. Het twee kleuren siermetselwerk en de geknikte kap met overstek geven de woningen een landelijke uitstraling. Alle woningen krijgen vloerverwarming en zijn optimaal geïsoleerd. Op de bergingen worden zonnepanelen geplaatst. Deze maatregelen zorgen voor lagere energielasten, en dat is gunstig voor de portemonnee van de huurder. De tuinen van de woningen worden afgezet met een lage gemetselde tuinmuur en deels voorzien van hekwerk met beplantingen voor een extra groen gevoel.

Eengezinswoningen 
De 32 eengezinswoningen kennen drie varianten. Een woning met een gesloten eetkeuken, keuken aan voorgevel of keuken aan de zijmuur. Bewoners kiezen kosteloos hun eigen indeling. Daarnaast krijgen alle woningen drie slaapkamers en een badkamer met toilet en douche op de eerste verdieping en een vaste trap naar de zolder. De woonkamer heeft openslaande deuren naar de tuin.

Doelgroeponafhankelijke woningen
De 8 doelgroeponafhankelijke woningen worden zo gebouwd dat bewoners er hun hele leven in kunnen blijven wonen. Ook als hun levensomstandigheden veranderen door ouderdom, ziekte of een handicap. Deze woningen hebben naast een keuken en woonkamer, een badkamer met toilet, slaapkamer en extra toilet op de begane grond. De bewoners kiezen op de begane grond kosteloos hun eigen indeling. De eerste verdieping heeft twee slaapkamers en een ruim toilet.

Grote parkeerplaatsen maken wijk veilig 
In de wijk worden een aantal parkeerplaatsen aangelegd. Doordat de auto’s bij elkaar geparkeerd staan, is er minder rijdend verkeer in de straat. De wijk wordt daardoor verkeersveiliger en daarnaast ontstaat er meer ruimte in de straat.