Op donderdag 27 oktober 2016 zijn wij gestart met Project 43. De sloop-nieuwbouw van 43 woningen aan de Delfstraat, Zeedijken en Zijlvest in Loppersum. De 43 nieuwe woningen, die we in 2018 opleverden, zijn volledig aardbevingsbestendig.

PlaatsLoppersum
OpdrachtgeverCentrum Veilig Wonen
Periode2016 - 2018
Omvang43 aardschokbestendige woningen

Opnieuw veilig wonen

De 43 woningen liggen midden in het aardbevingsgebied. Uit onderzoek bleek dat de woningen niet langer veilig waren om in te wonen. Ze stonden hoog op de prioriteitenlijst van zowel de NAM, de overheid als het Centrum Veilig Wonen. 

Luister hier het interview van onze collega Marcel (hoofd uitvoerder) met RTV Noord. 

Samenwerking met eigenaren

De bewoners hadden veel zeggenschap over de wijze waarop en door wie hun nieuwe woningen gerealiseerd werden. De bewoners kozen uiteindelijk vrijwel unaniem voor de oplossing van Plegt-Vos en onze partners KAW Architecten en Zonneveld Ingenieurs. Het verdere ontwerp en de individuele uitwerking van de woningen is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de eigenaren, Centrum Veilig Wonen en de gemeente. Dit project is het grootste aardschokbestendige project voor CVW tot nu toe.

Lees hier de ervaringen van de betrokken partijen in dit complexe project.

Aardschokbestendig

De nieuwe woningen bouwden wij volledig aardschokbestendig en nieuw vanaf de fundering. We hebben gekozen voor onze innovatieve Base Isolation oplossing. De nieuwe woningen staan daarbij op dempers die de krachten van de aardschokken opvangen. Voor de eigenaren betekent dit niet alleen veiligheid, maar ook vrijheid in indeling (er zijn geen interne stabiliteitswanden) en een degelijke architectuur (toepassing van beton en echte bakstenen).

Maatwerk

Bewoners kregen veel keuzevrijheid. Zo was er ruimte voor bijvoorbeeld het levensloopbestendig maken van de woning en waren er keuzes in uitbouwen, dakramen, badkamer, keuken en vloer- en wandafwerkingen.

Bekijk hier de 3D animatie van het project Loppersum

In januari 2018 was het dan zover (via Cobouw)

Slechts een aantal ‘aardbevingsbestendige’ nieuwbouwwoningen in Groningen heeft bij de aardbeving van maandag 8 januari lichte schade opgelopen. De bouwers vinden dat de woningen, die volgens de NPR-richtlijnen zijn gebouwd, daarmee hun waarde hebben bewezen. Duizenden schademeldingen zijn er inmiddels al gedaan na de aardbeving van maandag in Groningen. De meldingen lopen uiteen van afgevallen dakpannen, scheuren in meuren tot ontzette kozijnen. Vooral ‘oude’ gebouwen die niet gebouwd zijn via de laatste NPR-richtlijnen zijn de klos, maar ook een aantal ‘aardbevingsbestendige’ nieuwbouwwoningen hebben wat schade opgelopen, bevestigt woordvoerder Arjen van de Leur van Centrum Voor Veilig Wonen (CVW) aan Cobouw. “Wij hebben tot nu toe twee meldingen binnengekregen van schade bij woningen die nog niet zo lang geleden zijn opgeleverd in omgeving van Loppersum”, zei hij dinsdagochtend. “Het gaat echter wel om hele lichte schade. Een aardbevingsbestendige woning betekent niet dat er helemaal geen schade kan ontstaan, het betekent dat bewoners bij een aardbeving veilig hun huis uit kunnen komen.” Plegt Vos, een bouwer die afgelopen augustus 24 nieuwbouwwoningen in het gebied heeft opgeleverd, bevestigt dat een paar eigenaren schade hebben. “Maar dit gaat echt om hele lichte schade, om een paar haarscheurtjes aan de binnenkant van de woning. Eigenlijk stellen deze scheurtjes niets voor, de bewoners die ik heb gesproken waren er dan ook niet ontsteld over. Ze hebben al zoveel meegemaakt in het gebied, dat dit niets is”, verklaart uitvoerder Marcel Brager van Plegt Vos. Volgens hem hebben de aardbevingsbestendige woningen juist hun waarde bewezen. “In deze woningen zitten dempers in de fundering, die vangen de klappen op. Bij een aardbeving beweegt dan wel de grond, maar de woning niet. Dat is precies wat er nu is gebeurd. De meeste bewoners hebben nauwelijks iets gemerkt van de aardbeving. Een eigenaar vertelde me dat het voelde alsof hij boven de schokken zweefde. Dat is in een woning dat niet volgens de richtlijnen is gebouwd, heel anders. Dan gaat het er veel heftiger aan toe.”

Aardbevingsbestendig bouwen vanuit de lucht

Deze beelden van Project 43 werden in april 2017 gemaakt.

Meer weten?
Alco Smorenburg
Commercieel Manager
+31613603363