Plegt-Vos realiseert als eerste bouwer in Nederland aardschokbestendige nieuwbouwwoningen op basis van Base Isolation. Base Isolation is een krachtig en effectief bouwprincipe dat in Nederland nog niet eerder is toegepast, maar in het buitenland veelvuldig wordt toegepast in aardbevingsgebieden. Base Isolation houdt in dat de woning 'los' gebouwd wordt van de fundering. Hierdoor wordt de woning niet of nauwelijks blootgesteld aan de krachten van aardschokken.

PlaatsBedum, Zuidhorn en Hoogezand
OpdrachtgeverCentrum Veilig Wonen
Periode2015 - 2016
Omvang61 aardschokbestendige woningen

Eerste woningen in Bedum

Ondertussen zijn er al heel wat aardschokbestendige (en levensloopbestendige) woningen opgeleverd, de eerste 10 staan in Bedum. De Base Isolation oplossing van Plegt-Vos kan bij vrijwel elk type nieuwbouwwoning worden toegepast. In 2016 zijn we in Bedum gestart met de volgende 14 aardschokbestendige woningen, deze zijn inmiddels ook opgeleverd.

22 woningen Zuidhorn, waarvan vijf Nul op de Meter

In maart 2016 zijn we gestart in opdracht van Wold & Waard met de bouw van 22 sociale huurwoningen voor een- en tweepersoonshuishoudens aan de Gaickingalaan in Zuidhorn. De twee slaapkamerwoningen zijn aardschokbestendig gebouwd en vijf ervan zijn zelfs Nul op de Meter! De woningen zijn inmiddels bewoond.

15 woningen te Hoogezand

In opdracht van Lefier hebben wij in Hoogezand 15 aardschokbestendige huurwoningen gebouwd. Als systeem is hier hollewand – breedplaat toegepast. Dit betekent dat de constructieve stijfheid is verkregen door middel van de verbinding tussen de wanden in de vloeren. Ook de begane grondvloer is uitgevoerd als een massieve betonvloer gestort in het werk. Deze vloerplaat fungeert als fundatieplaat, omdat in dit gebied zandgrond aanwezig is die draagkrachtig genoeg is. De woningen zijn inmiddels verhuurd.

Meer weten?
Alco Smorenburg
Commercieel Manager
+31613603363