Begin maart 2017 startte Plegt-Vos met de nieuwbouw van 23 eengezinswoningen in Hoogezand. Eind november 2017 zijn alle woningen opgeleverd. Het unieke aan dit project is dat de woningen aardbevingsbestendig en Nul op de Meter (NOM) zijn.

PlaatsHoogezand
OpdrachtgeverWoningcorporatie Lefier
Periode2017
Omvang23 woningen

Nul op de Meter

De woningen zijn gebouwd in blokken van drie, vier, zes en zeven woningen en zijn gesitueerd aan twee straten met daartussen een groenstrook. De woningen zijn voorzien van hoge isolatiewaardes. In combinatie met onder andere een douche, zonnepanelen, lage kierdichtheid waardes en een warmtepomp is ervoor gezorgd dat de woningen nul-op-de-meter zijn én aan de eisen van de energie prestatie vergoeding huur voldoen.

Aardbevingsbestendig

Bij de keuze van het bouwsysteem is gekeken naar de locatie en de grondsamenstelling ten opzichte van de kern van het aardbevingsgebied. In overleg met de constructeur is gekozen de woningen als ‘near collaps’ te gaan bouwen. Een aardbevingsbestendig systeem waarbij de woningen constructief zó sterk worden gemaakt dat ze een aardbeving kunnen weerstaan.

Ontwerp 

In samenwerking met architectenbureau KAW en een vertegenwoordiger uit de buurt is er gekeken naar de invulling en mogelijkheden van het ontwerp. Er is gekeken naar historische aspecten uit de buurt en hoe dat in het ontwerp terug kon worden gebracht. Gezamenlijk is gekozen om enkele scheepsankers en meeuwen in het metselwerk weer te gaan geven.

Oplevering

Begin november 2017 zijn de laatste woningen opgeleverd en hebben de huurders de sleutels ontvangen. De algemene indruk van bewoners en opdrachtgever Lefier is dat bij de woningen een hoog kwaliteitsniveau is nagestreefd en is behaald. 

Meer weten?
Jordan Lingsma
Commercieel Directeur
+31623923418