Het Olympiakwartier in Almere maakt onderdeel uit van Almere Poort, de Westelijke ontwikkeling van Almere en dé koppeling met de Randstad. Het Olympiakwartier is een stedelijke wijk met een hoge mate van stedelijkheid zoals die in Almere nog niet veel te vinden is.

PlaatsAlmere
OpdrachtgeverGemeente Almere
Periode2016
OmvangGroene mobiliteitspleinen

Pleinen als centrale spil

De pleinen en lanen van het Olympiakwartier vormen de aderen van de nieuwe wijk. Veel functies komen bij elkaar op twee pleinen. De sporthal en het zwembad waren met het station de eerste actieve programma’s van de wijk.

De pleinen rond het station en de sporthal kennen allen een olympisch thema. Veel bekende sporters zijn vereeuwigd in natuurstenen lijnen over de pleinen. Dit zie je in de foto's verderop op de pagina. De natuurstenen lijnen vormen de richting van het plein en de kern van het plein. Nieuwe materialen worden ‘binnen de lijnen gebracht’ wanneer de wijk zich verder ontwikkeld. De pleinen kennen veel tijdelijke functies zoals een grote elzenhaag (windbrekers) en parkeervoorzieningen.

Werkzaamheden door Infra & Milieu

Plegt-Vos Infra & Milieu heeft het terrein bouwrijp gemaakt om de basis voor het sportplein vorm te kunnen geven. De werkzaamheden bestonden o.a. uit; opruimingswerkzaamheden en het opbreken van asfaltverhardingen, elementenverhardingen en kolken en leidingwerk.

Het aanbrengen van beton- en staalconstructies, de heiwerkzaamheden en het aanbrengen van kolken en lijngorten zorgden ervoor dat het terrein was voorzien van de basiselementen om zo tot een ingericht plein te komen. Nadat het plein was voorzien van de basiselementen kon het gebakken materiaal, en de bijzondere kantopsluitingen van hardsteen op het plein worden aangebracht. 

Naast deze werkzaamheden waren we ook verantwoordelijk voor het leveren van asfaltverhardingen, straatmeubilair, Cor-Ten stalen boomkransen, vakomkaderingen en al het groen zoals bomen, struiken en siergrassen.

Pleinenfamilie

In 2015 is het sportplein nabij de sporthal aangelegd en het tijdelijke plein vervangen. Het sportplein maakt deel uit van de familie van pleinen van het Olympiakwartier. Het sportplein heeft een groen en dynamisch karakter gekregen waar beweging in sport & spel de belangrijkste drager is. Het plein fungeert als verzamelplek van sport & spel met de sporthal en het nieuwe Zwembad.

Lees meer over het Sportplein Olympiakwartier