Nieuwbouw van de Saxion Hogeschool te Enschede, tegenover de bestaande locatie van het Saxion en om Villa Serphos heen, die eerder door de Bouwcombinatie Haafkes / Plegt-Vos volledig is gerenoveerd.

PlaatsEnschede
Periode2016
BIM
LEAN
Onderwijs
Utiliteitsbouw

In het complex is ruimte voor de onderzoeksfunctie van Saxion, samen met algemene onderwijslokalen. Deels is de nieuwbouw een vervanging van de gehuurde ruimte in onder andere het ITC gebouw aan de Hengelosestraat.

De nieuwbouw is het eindstuk van de stadscampus en is hiervan het middelpunt. Door de ligging aan zowel de invalsweg naar het centrum als ook de looproute naar Saxion vanuit het station is het bij uitstek de plek om te laten zien wat Saxion in huis heeft als het gaat om Living Technology.

Bij de nieuwbouw Saxion in Enschede hadden we te maken met een hoge ambitie van duurzaamheid. Saxion streeft naar een niveau vergelijkbaar aan BREEAM. Met name in de betonconstructies, zowel in het werk gestorte beton als prefab, is volgens bestek de lat heel hoog gelegd, namelijk; alleen maar toepassing van hoogovencement in plaats van portlandcement om de CO2 uitstoot zo laag mogelijk te houden.

Aan de kwaliteit van schoonwerkbeton werd ook een hoge eis gesteld; zowel de in het werk gestorte betonwanden, alle prefab constructies als de prefab vloeren moesten voldoen aan CUR-100. Met heel veel inspanning en een perfecte uitvoering zijn we hier heel goed in geslaagd.