De eeuwenoude Domtoren in Utrecht heeft vele restauraties achter de rug. In opdracht van de gemeente heeft Plegt-Vos verschillende onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd.

Wij hebben de volgende werkzaamheden uitgevoerd: vervangen van de galmborden, aanbrengen nieuwe looppaden binnendaken, voegwerk herstel gehele toren en beton reparaties.

Klik hier om in een film een indruk te krijgen van de werkzaamheden die wij verricht hebben in en rondom deze eeuwen oude kerk.

Klant aan het woord:

Ronald Trum, RonDom Utrecht

'Er is voortdurend nauw overleg tussen ons en de aannemer geweest. In de Domtoren worden per jaar 55.000 bezoekers rondgeleid en daarnaast vinden er regelmatig commerciële verhuringen plaats. De bouwwerkzaamheden moesten daar op afgestemd worden. Met de opzichter namen we steeds de planning door en dat verliep in perfecte harmonie. De toren stamt uit 14e eeuw. Werken in zo’n oud monument is niet altijd gemakkelijk. Alle werkzaamheden moesten vooraf goedgekeurd worden door deskundigen van Monumenten Utrecht. Niets is standaard, al het materiaal moet op maat en kleur geselecteerd worden. Nergens mag geboord worden; tijdelijke bouwkundige voorzieningen mogen uitsluitend middels klemconstructies aangebracht worden. Plegt-Vos Middelkoop heeft duidelijk veel ervaring met restauratie. Aan de noordzijde van de Domtoren hadden ze een buitenlift gemaakt die tot de omloop op 42 meter hoogte reikte. Daar, op de luidzolder waar de klokken geluid worden, was een geïmproviseerde timmerwerkplaats ingericht, van waaruit de bouwlieden aan de slag gingen.'

Prettige samenwerking 

'Naast de toren staat het Ontvangstgebouw, een gebouw uit 1928 van de architect Van Heukelom, in de stijl van de Amsterdamse School. Daar heeft Middelkoop in opdracht van RonDom een aantal verbeterzaken uitgevoerd. Ronald Trum: “De bouwkundige voorzieningen voor de aansluiting op de Stadsverwarming hebben ze uitgevoerd, de toiletgroep is geheel vernieuwd en er is een professionele keuken voor de catering ingebouwd. We proberen steeds zoveel mogelijk stijlzuiver te blijven, met respect voor het gebouw en het interieur. Plegt-Vos Middelkoop heeft daar continu over meegedacht. Ik ben buitengewoon tevreden over het resultaat maar ook over de prettige manier van samenwerken.'