Plegt-Vos heeft in de voormalige Bijlmer een verpauperde parkeergarage getransformeerd naar overdekte foodmarkt. Het afvoerputje van een ooit verguisde wijk is daarmee omgetoverd in een culinaire hotspot, waar alle smaken van de Bijlmer geproefd kunnen worden.

PlaatsAmsterdam (voormalige Bijlmer)
OpdrachtgeverLingotto
Periode2015

World of Food is één van de vijf genomineerden voor de Publieksprijs van de Dutch Design Award 2016. Dutch Design Awards toont en beloont jaarlijks het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. World of Food is genomineerd in de categorie ‘Habitat’. In deze categorie staan ontwerpen centraal die de kwaliteit van leven ten goede komen. Kortom: ontwerpen die een bijdrage leveren aan woon-, werk- en leefplezier!

Stemmen kan tot uiterlijk 27 oktober. Stem hier op World of Food!

World of Food is het grootste en meest spectaculaire eet-en horecatrefpunt van Amsterdam met een oppervlakte van 3.000 m2. Naast de markthal van 1.500 m2, waar circa 35 ondernemers hun culinaire kunsten vertonen, is er onder andere een McDonalds, een studentencafé en een groot zonneterras. Een deel van de garage is intact gebleven voor parkeren.

Harvey Otten en Ted Schulten tekenden voor het ontwerp van World of Food. Glas en staal uit inmiddels gesloopte identieke garages werden in dit project hergebruikt. De bouwstructuur van deze voor de Bijlmer iconische constructie is zichtbaar gemaakt: door gaten in de dunne vloer te zagen is een gebied ontstaan met veel daglicht en een ruimtelijk vloeroppervlak. Er werden terrassen gecreëerd, en dankzij de parkeerhellingen zijn de verdiepingen met elkaar verbonden.

World of Food brengt werelden samen en geeft een verfrissende reactie geeft op de hippe ‘food markets’ die overal opduiken. World of Food is ingebed in de buurt en daarom een wezenlijke toevoeging voor de bewoners zelf. Op organische wijze bloeit een cultuur van restaurantjes op, gerund door zelfstandig ondernemers. De herwaardering van een oude parkeergarage, met behoud van de oorspronkelijke architectuur, eert de kenmerkende bebouwing van de Bijlmer. World of Food leidt een nieuwe fase in in de vernieuwing van de Bijlmermeer.

World of Food staat direct naast de reeds door Plegt-Vos gerealiseerde 1.700 studentenwoningen van de Spinozacampus. 

Meer weten?
Dennis Boot
Projectmanager
+31652081470