Succesvolle samenwerking leidt tot blije bewoners

Domesta is een maatschappelijke woningcorporatie die betaalbare huurwoningen biedt aan mensen die het ‘t hardst nodig hebben. Samen met de corporatie verduurzamen wij de huizen en appartementen van deze kwetsbare doelgroep. Dat doen we al tien jaar met veel plezier. Volgens Johannes heeft dit plezier te maken met onze karakters: “De mensen van Plegt-Vos hebben dezelfde no-nonsensementaliteit als wij. We doen allebei wat we zeggen en komen onze afspraken na. Zo’n samenwerking werkt natuurlijk ontzettend prettig. We denken bovendien altijd vanuit de gebruiker. Dat klinkt heel logisch, maar zie je lang niet overal. Woonplezier van bewoners staat bij ons allebei écht op nummer één.”

Afbeelding

‘Superpersoonlijke’ werkwijze

Johannes: “Sommige bewoners huren al veertig of vijftig jaar bij ons. Voor veel mensen voelt hun thuis, waar zoveel emotie in zit, inmiddels als hun éigen huis. Dat beseffen wij heel goed. In onze plannen houden wij daarom uitgebreid rekening met de wensen en behoeften van bewoners.” Het lopende verduurzamingsproject in het Drentse Hoogeveen kent naast een hoge klanttevredenheid nog drie uitdagingen: het verbeteren van het energielabel, het wooncomfort en de uitstraling van de wijk. Johannes: “Tijdens het vooronderzoek verkent Plegt-Vos de mogelijkheden op basis van de vastgestelde doelen en legt verschillende scenario’s aan ons voor. We bepalen samen welke aanpak het best aansluit op de vraag. Vervolgens onderzoekt Plegt-Vos de verbeteringen op woningniveau. Hiervoor hanteert het bouwbedrijf een superpersoonlijke werkwijze. De uitvoerder bezoekt alle woningen om uitvoerig kennis te maken met de bewoners en te achterhalen wat er bij hen speelt. Op die manier leveren we maatwerk voor iedere individuele situatie.”

Afbeelding

Veel begrip vanuit huurders

Het project in Hoogeveen vindt plaats op een postzegel. In de straten staan de woningen dicht op elkaar. Logistiek dus een hele uitdaging. Iedere dag is er dertig man aan het werk, er staan hekken, steigers, wagens en containers, en er wordt getimmerd, geboord en gezaagd. En tóch is er waanzinnig veel begrip vanuit de huurders. Johannes: “De goede sfeer in de wijk komt echt doordat Plegt-Vos zoveel tijd in de bewoners investeert. Mensen voelen zich gehoord en gerespecteerd. Het team denkt ook tijdens de werkzaamheden in alles zoveel mogelijk mee. Veel bewoners nemen nu bijvoorbeeld hun tuin onder handen en hebben niet altijd de middelen om zelf naar de stortplaats te rijden. We hebben daarom een grote groencontainer laten komen. Gelukkig wordt daar gretig gebruik van gemaakt. Ik zag namelijk dat ‘ie al goed gevuld was met een berg onkruid en coniferen. Gistermiddag kwam er nog iemand een trommel koekjes brengen. Als bedankje. Leuk toch!”

Afbeelding

Het geheim van een duurzame relatie

De afgelopen jaren werkten Domesta en Plegt-Vos in zestien projecten samen. We kennen elkaar dus behoorlijk goed. En dat draagt zeker bij aan de resultaten. Johannes: “Leen Borstel is uitvoerder bij Plegt-Vos. Ik werk nu voor de derde keer met ‘m samen en ik moet zeggen: wat een gouden gast! Toen ik hoorde dat hij ook in Hoogeveen weer onze uitvoerder zou zijn, werd ik meteen héél blij. Leen weet van de hoed en de rand, gaat al jaren mee en staat dicht bij de mensen om hem heen. Op Leen en zijn team kunnen wij blindelings vertrouwen, en dat is een geruststellende gedachte. We zijn allemaal keiharde werkers, maar houden ook van een geintje. Dat zijn meteen dé ingrediënten van onze prettige en langdurige samenwerking: de kennis en ervaring, het vertrouwen in elkaar en ons werkplezier.”

Afbeelding