Als ik later groot ben…

Milou wilde als klein meisje architect worden: “Ik zou mensen vragen naar hun woonwensen en daarin met hen meedenken. En als ik de gevels en plattegronden dan helemaal had uitgetekend, zou ik de nieuwe bewoners verrassen met hun droomhuis.” Maar tijdens haar studie bouwkunde kwam Milou erachter dat de werkelijkheid toch iets complexer in elkaar steekt. Milou: “In het derde jaar liep ik stage bij een architectenbureau. Ik zag direct dat ik mijn beeld van een architect had geromantiseerd. Was dit dan nog wel wat ik wilde?”

Afbeelding

Afgestudeerd met een 9

Als bouwkundestudent kwam ze er ook achter dat techniek niet bij haar past. “Het tekenen van details, het modelleren van een ontwerp of het doorrekenen van een constructie valt niet helemaal in mijn interessegebied”, legt Milou uit. In haar afstudeeronderzoek stond daarom de gebruiker centraal. Milou onderzocht wat voor interieurverzorgers het meest optimale (bouwkundige) ontwerp is, kijkend naar hygiëne. Ze ging in gesprek met de interieurverzorgers zelf, deskundigen op het gebied van infectiepreventie en architecten. Milou: “Vervolgens heb ik het schetsontwerp geoptimaliseerd voor toekomstige interieurverzorgers. Nadat ik mijn onderzoek had afgerond, kreeg ik een 8 voor mijn scriptie. Daar ben ik best trots op.” Mede dankzij het implementeren van het geoptimaliseerde schetsontwerp is Milou in het groepsproject afgestudeerd met een 9!

Afbeelding

Banen voor het uitkiezen

En toen kwamen de banen aangewaaid. “Gezien de aantrekkende economie en het tekort aan bouwkundigen was het afgelopen jaar de omgekeerde wereld vergeleken met vier jaar geleden. Ik kreeg regelmatig berichtjes van recruiters, HR-medewerkers en directeuren met de vraag: Weet je al wat je gaat doen na je studie? Wellicht vind je het leuk om een keer in gesprek te gaan over eventuele interessante functies voor jou? Omdat ik nog niet goed wist wat ik wilde doen na mijn studie ging ik met verschillende partijen in gesprek om me te oriënteren op de arbeidsmarkt. Ik kon letterlijk kiezen uit verschillende bedrijven. Dat was echt luxe!”, vertelt Milou.

Afbeelding

Traineeship Plegt-Vos

Maar de meeste gesprekken dwaalden af naar functies waar haar interesse niet lag. Bij Plegt-Vos was dat anders. Milou: “Hier werd het gesprek omgedraaid. Het gesprek ging om mij. Wat wil ík, waar word ík blij van en wat geeft míj energie? Terwijl ik daarop inging en vertelde waar mijn kwaliteiten en interesses lagen, werden daar functies bij gezocht. Eén daarvan was kopersbegeleiding, waarbij ik mijn bouwkundige kennis kon inzetten voor de eindgebruiker. Dat klonk meteen heel goed!” En zo werd de keuze van Milou voor een 2-jarige traineeship bij Plegt-Vos snel gemaakt.

Afbeelding

Toekomst

Milou is inmiddels alweer een aantal weken onderweg. Het eerste halfjaar werkt ze op de afdeling kopersbegeleiding: “Dat voelt nu al goed, omdat ik het leuk vind om mee te denken met de klant. En ik wil graag iets voor de klant betekenen, zodat hij of zij zich prettig voelt bij het maken van belangrijke keuzes.” Voor de overige drie halve jaren heeft Milou al twee functies op het oog: projectontwikkeling en projectmanagement. “Deze functies bevinden zich aan de ‘zachte kant’ van de bouw, en dat past goed bij mij. Net als alle andere collega’s ga ik ook mijn bijdrage leveren aan woon-, werk- en leefplezier. Dat doe ik door mijn ideeën proactief te delen en mijn creativiteit volop te benutten.”

Afbeelding