Sociaal, commercieel en gedreven!

In iedere organisatie lopen er wel een paar rond: die graag geziene collega’s met wie je altijd een praatje kan maken. Marc is typisch zo’n collega. “Ik hou van de omgang met mensen”, begint hij. “In mijn rol als werkvoorbereider heb ik veel contact met verschillende partijen. Daarom is mijn werk me ook echt op ‘t lijf geschreven. Als werkvoorbereider metsel ik geen muren en stort ik geen beton. Ik maak zelfs bijna geen tekeningen. Ik ben vooral bezig om anderen te ondersteunen in hun werk. Mijn sociale vaardigheden komen dan goed van pas.” Marc draagt een technische pet, maar heeft ook een neus voor commercie. De multidoener denkt in kansen en creëert win-winsituaties. Het is volgens hem de kunst om flexibel te blijven en altijd open te staan voor alternatieve oplossingen. Wat ook zo kenmerkend aan Marc is, is zijn gedrevenheid: “Ik vind het héél belangrijk om mezelf uit te dagen. Ook privé. Zo heb ik al een keer een marathon gelopen en de Elfstedentocht geschaatst. En volgend seizoen hoop ik eremetaal te scoren op het NK Masters Allround Langebaanschaatsen.”

Afbeelding

Zelf vormgeven aan je rol

Eigenzinnig als hij is, laat Marc zich niet graag beperken. Ook niet door verwachtingen over zijn rol. Marc: “Bij Plegt-Vos krijgen collega’s de vrijheid om zelf invulling te geven aan hun rol. Een mooie kans die ik natuurlijk met beide handen pak!”, lacht Marc. “Omdat ik me verantwoordelijk voel voor het eindresultaat, doe ik veel meer dan alleen het doorsturen en controleren van tekeningen. Ik zorg dat ik van A tot Z bij het project betrokken ben.”

Afbeelding

Werken vanuit je talent: hoe doe je dat?

Marc regelt zelf dat zijn werk lekker afwisselend blijft. De ene dag pluist hij offertes uit of koopt hij partners in; de andere dag werkt hij met een architect details uit, visualiseert hij een bouwmethodiek of onderzoekt hij nieuwe mogelijkheden binnen een project. Marc: “De beste resultaten halen we als we effectief samenwerken. Ik daag collega’s daarom dagelijks uit om hun expertise in te brengen. Dat behoort niet tot het standaard takenpakket van een werkvoorbereider, maar ik doe het toch. Want door goed naar elkaar te luisteren en van elkaar te leren worden we met z’n allen iedere dag een beetje beter.” Met zijn sociale karakter en gedrevenheid ondersteunt Marc onder meer de projectmanager, architect, constructeur en klant al vanaf de ontwikkelingsfase. Marc: “In de eerste fase zijn de meeste problemen op te lossen door ze te voorkomen. Dat scheelt veel onnodig werk in de uitvoeringsfase. Een win-winsituatie dus.”

Afbeelding

Klantwaarde toevoegen door anders te denken

Het is heel handig dat Marc zowel technisch als commercieel onderlegd is. Bijvoorbeeld als er een slimme oplossing moet komen bij de vereenvoudiging van een project. Marc: “Op mijn allereerste werkdag bij Plegt-Vos kreeg ik de tekeningen van een nieuwbouwproject op mijn bureau. In het midden van Nederland zouden we 45 appartementen realiseren, maar… er moest tien procent worden bezuinigd. In plaats van het vereenvoudigen van het ontwerp, ontwikkelden we het plan opnieuw. Samen met de projectmanager bedacht ik meerdere varianten. Ook varianten met meer woningen om meerwaarde in het plan te creëren. Uiteindelijk kozen we voor de optie om één bouwlaag te laten vervallen, zodat we toch alle 45 appartementen conform de uitgangspunten van de opdrachtgever konden realiseren. Door net even anders te denken, behielden we de kwaliteit in het architectonisch ontwerp en bleven we binnen het budget van de klant. Daar was de klant erg blij mee!”

Afbeelding