Woningcorporatie Domijn presenteerde dinsdagmiddag 25 april 2018 haar nieuwbouwplannen voor de Zuiderspoorflat-locatie aan de Haaksbergerstraat in Enschede aan haar huurders. Het nieuwbouwcomplex bestaat uit 45 appartementen en 15 eengezinswoningen gelegen aan een groen hofje. Plegt-Vos tekende in samenwerking met LKSVDD architecten voor het ontwerp en de realisatie van het nieuwbouwproject. Begin 2019 is de bouw gestart. Bijzonder is dat Plegt-Vos ook het onderhoud voor de komende 25 jaar voor haar rekening neemt.

PlaatsEnschede
OpdrachtgeverWoningcorporatie Domijn
Periode2019 - heden
Omvang45 appartementen en 15 woningen

Alle bewoners van de Zuiderspoorflat konden de bouwplannen uitgebreid bekijken tijdens een inloopbijeenkomst. Ook omwonenden waren uitgenodigd. De plannen zijn zeer positief ontvangen. Bewoners waren vol lof over het ruim opgezette plan met groen en een gezellig hofje.

Karakteristiek appartementengebouw

Aan één van de belangrijkste invalswegen van Enschede, de Haaksbergerstraat, verrijst het Nieuwe Zuiderspoor. Dit wooncomplex aan de rand van het centrum zal het aanzien van Enschede veranderen. Rijd je nu de stad in vanaf de snelweg via de Zuiderval, dan stuit je op de tienverdiepingen hoge Zuiderspoorflat. Deze flat is aan vervanging toe en maakt plaats voor appartementen en eengezinswoningen. Het nieuwe appartementengebouw is een echte blikvanger en verwelkomt bezoekers van de binnenstad.

Het zes verdiepingen tellende appartementsgebouw heeft een speelse verspringende voorgevel met een fraaie tijdloze baksteenarchitectuur. Met de 45 ruime appartementen voor de sociale huur is er voornamelijke rekening gehouden met een- en tweepersoonshuishoudens. Wonen en koken doen de bewoners aan de voorkant, terwijl ze slapen in de twee slaapkamers die aan de rustige achterkant langs de galerij liggen. Een open en ruime centrale hal geeft bewoners aan de voor- en achterkant toegang tot het gebouw.

Stoere stadswoningen

De 15 eengezinswoningen liggen in een rij van negen en een rij van zes woningen. Door de ligging aan een groen hofje is het rustig wonen, terwijl je toch binnen vijf minuten in het centrum zit. Kenmerkend zijn de ´Delftse stoepjes´: op zo´n stoepje voor je huis zet je een bankje of mooie bloembakken neer. Daarnaast hebben alle woningen drie slaapkamers en een badkamer op de eerste verdieping.

Milieubewust én energiezuinig wonen

Wij vinden het erg belangrijk dat wonen betaalbaar blijft voor huurders én dat we zuinig omgaan met het milieu. De woningen worden zonder gasaansluiting gebouwd, waardoor er geen fossiele brandstoffen nodig zijn. Koken gebeurt elektrisch en bodemwarmte zorgt voor verwarming.

Voor energieopwekking worden de daken voorzien van zonnepanelen. De woningen zijn bovendien erg goed geïsoleerd. Hierdoor wonen de huurders niet alleen comfortabeler, het scheelt ook nog eens in de energiekosten. Het onderhoud zal de komende 25 jaar onze verantwoordelijkheid zijn.

Samenwerkende partijen

In samenwerking met LKSVDD architecten uit Enschede is Plegt-Vos verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van het nieuwbouwproject voor woningcorporatie Domijn. De gemeente Enschede bepaalde de ruimtelijke uitgangspunten en is nauw betrokken bij de plannen. 

Planning

In het 3e en 4e kwartaal van 2018 is de huidige Zuiderspoorflat gesloopt en het terrein gesaneerd. In 2019 starten de bouwwerkzaamheden. Naar verwachting krijgen de nieuwe bewoners van het appartementengebouw en de eengezinswoningen in het voorjaar van 2020 de sleutel. De appartementen en woningen worden ruim van tevoren via de website van Domijn te huur aangeboden.

Meer weten?
Jauke Klein
Commercieel Directeur
+31657959085